EBSQ Examination

Het EBSQ examen is het enige officiële Europese examen voor GE-chirurgen
Dit jaar zal het plaatsvinden op 23 en 24 september in Dublin. Inschrijven kan via https://uemssurg.org/divisions/coloproctology/ebsq-examinations/

Vereisten voor aanvraag

Laat je niet afschrikken door de grote hoeveelheid operaties en meer dan 7 jaar ervaring die je als aspirant kandidaat voor het examen moet hebben afgerond. Je opleiding telt mee en met een jaar fellowship/ CHIVO zit je al aan de vereiste twee differentiatie jaren. Je komt al snel aan het totaal aantal punten. Je moet 2 Principal Trainers opgeven en het is handig om in iedergeval iemand met ervaring uit je opleidings- of werkregio te vragen. Dit moet iemand zijn die bij de ESCP bekend is of met een duidelijke staat van dienst, bijvoorbeeld door diverse publicaties op colorectaal of proctologisch gebied. De WCP kan je hierbij altijd nog indien gewenst, in adviseren.

 

Na de eerste aanbetaling wordt de kandidatuur door een internationale selectiecommissie beoordeeld op basis van de ingeleverde getallen en CV. De ervaring is dat elke aanvraag voor NL vooralsnog is goedgekeurd. Hierna wordt je, nadat je de rest van het bedrag hebt betaald, op het desbetreffende congres verwacht en zal het daadwerkelijke examen worden afgenomen.

 

Na het succesvol behalen van het EBSQ examen, kunnen WCP-leden op vertoon van een geldig certificaat de helft van de inschrijfkosten declareren bij de WCP.

    • Minimum aantal operaties
    • 7 Jaar ervaring als aspirant kandidaat
    • 2 Principal Trainers ter opgave

Onderdelen examen

1. EXAMEN

(1,5 uur )

Schriftelijk examen met vragen over oncologie, chirurgie (verschillende technieken), algemene casuïstiek (bekkenbodem, IBD, proctologie, dagelijkse praktijk e.d.). Dit is voor een chirurg met ervaring in dit gebied geen enkel probleem en behoeft eigenlijk geen specifieke voorbereiding.

2. CRITICAL APPRAISAL

(van artikel)

Critical appraisal van een artikel. Nadat je eerst de tijd krijgt om het door te lezen en voor te bereiden, moet je het artikel in een half uur met een tweetal chirurgen (altijd uit een ander land) bespreken en bekritiseren.

3. PRAKTIJKSITUATIES

(incl. 2 internationale chirurgen)

Tot slot moet je eveneens met een tweetal chirurgen (uit een ander land) aan de hand van 40 dia’s bespreken wat je ziet en welke behandeling je zou inzetten.

Heeft u vragen / opmerkingen en wilt u met ons in contact komen?