Deze studie onderzoekt of radiotherapie eventueel in combinatie met chemotherapie voor rectumcarcinoom net zo effectief is als de standaardbehandeling waarbij de endeldarm wordt verwijderd. Na de radiotherapie wordt beoordeeld of de tumor verdwijnt. Indien dit niet het geval is wordt de tumor bij voorkeur met een lokale excisie verwijderd. Het kan ook voorkomen dat de tumor helemaal niet verdwijnt en dat er alsnog een standaardoperatie moet plaatsvinden. Daarnaast wordt onderzocht wat de gevolgen van de verschillende behandelingen zijn op de dagelijkse bezigheden en op het functioneren in het algemeen.
Chemoradiatie therapie is net zo effectief als de standaardbehandeling voor vroeg stadium rectumcarcinoom.
Internationale, multicenter, open-label, fase II-III studie met gedeeltelijk randomisatie als patiënt voorkeur als uitgangspunt.
Duur: 36 maanden follow-up na start behandeling.
Patiënten met een vroeg stadium cT1-3bN0M0 rectumcarcinoom.
Het percentage succesvol orgaansparend behandelde patiënten met een cT1-3bN0 rectumcarcinoom na 30 maanden.
Met deze behandeling wordt geprobeerd de standaard operatie te voorkomen, zodat mogelijk minder patiënten een blijvend stoma of bijwerkingen van de operatieve behandeling ervaren. De patiënt krijgt een kortdurende bestraling. Gedurende 5 dagen wordt een hoge dosis bestraling toegediend.
Met deze behandeling wordt geprobeerd de standaard operatie te voorkomen, zodat mogelijk minder patiënten een blijvend stoma of bijwerkingen van de operatieve behandeling ervaren. De patiënt krijgt in een periode van 5 weken, 25 bestralingen in combinatie met chemotherapie.
Heeft u interesse om als centrum te participeren in de trial, of wilt u graag patiënten verwijzen om mee te doen, dan kunt u contact opnemen met de onderzoekers.
Seyed Qaderi
studie-coordinator
Radboudumc, Geert Grooteplein Zuid 10a, 6535 GA, Nijmegen
Telefoon
024-3092383
Website