De TESAR studie biedt de mogelijkheid om rectumcarcinomen orgaansparend te behandelen in de gecontroleerde studie met intensieve follow-up. Het doel van de TESAR studie is om het type behandeling nauwkeuriger toe te spitsen op de pathologische kenmerken van de tumor. Patiënten met een radicaal verwijderde T1 tumor met slechte pathologische kenmerken of een T2 tumor met goede kenmerken (zie in- en exclusie criteria) vormen vaak het onderwerp van discussie, met name door de morbiditeit die gepaard gaat met radicale chirurgie ten opzichte van de beoogde ziektewinst. Volgens de richtlijn zouden deze patiënten na de lokale excisie, een aanvullende resectie moeten ondergaan, hetgeen mogelijk leidt tot een significante overbehandeling. Deze studie poogt bij te dragen aan de klinische besluitvorming binnen deze subgroep van patiënten met vroegstadium rectumcarcinomen.
Rectumsparende therapie met aanvullende chemoradiatie kent een vergelijkbaar recidief percentage als de completerende TME procedure.
Multicenter randomised controlled trial, met een non-inferiority design. Totale sample-size 302 patiënten.
Totale inclusieduur: 3 jaar.
Totale follow-up per patiënt: 5 jaar.
Patiënten die een radicale (>0.1 mm) endoluminale lokale excisie (middels TEM, TAMIS, EMR, ESD, EFTR of poliepectomie) hebben ondergaan van een vroegstadium rectumcarcinoom met de volgende kenmerken: adenocarcinoom 1) pT1 3-5cm, of 2) pT1 <5 cm, met tenminste slechte differentiatie en/of lymfevat invasie en/of veneuze invasie en/of diepe submucosale invasie (SM3/Haggitt4) en/of tumor budding, of 3) T2, <3cm, met goed-tot-matige differentiatie en zonder lymfevat- of veneuze invasie.
Lokaal recidief na 3 jaar follow-up.
Overleving, morbiditeit, aanwezigheid stoma, functionele uitkomsten, kwaliteit van leven en kosten.
Dr. J.B.Tuynman
Principal investigator
L.J.H. Smits
Studiecoördinator